JÁDE Virág & Dekor

Az adventi koszorú története

Advent első vasárnapján már a legtöbbünknek ott az asztalán az adventi koszorú, de a legtöbben nem ismerik a történetét.

 

Az advent jelentése

Az adventi időszak a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól vízkeresztig (jan. 6.) tartó időszak. Maga a szó jelentése: várakozás az eljövetelre. A latin “adventus Domini” kifejezésből (az Úr eljövetele) származik.

 

Az első adventi koszorú

Adventkor a 19 század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el a hamburgi árvaház gyermekeinek: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

A hamburgi árvaház gyermekeinek kocsikerékből készített adventi koszorúján 4 nagy fehér gyertya világított a vasárnapokon, a hétköznapokon pedig (a hétköznapok számától függően) 19 vagy 20 kisebb, fehér gyertyát gyújtottak meg. A gyertyanaptár erősödő fényével jelezte a karácsony és vele Jézus születésének közeledtét. Az adventi koszorú készítése gyorsan divatba jött, a 19. század végére (hazánkban a két világháború közötti időszakra) szinte minden családban általánossá vált a karácsony első négy hetét gyertyagyújtással ünnepelni.

 

Gyertyák és színek

Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe, pedig a legelső adventi koszorún – 1839-ben – sokkal több gyertya égett.

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín; protestáns családoknál három fehér és egy piros. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet.

1 remény, 2 szeretet, 3 öröm, 4 béke    forrás: pinterest

 

Manapság már mindenféle színű adventi koszorúval találkozhatunk, csak a képzeletünk szab határt.

                   Főnix Virág

 

 

 

Készítette: FioRiart Ria Becker

 

Képek forrása: néhány a saját munkám, néhány a kolléganőimé. Ezeket a fotók alatt megjelöltem A képekre kattintva elérhető a forrásuk. Nézzetek szét az oldalukon, csodaszép alkotásokkal találkozhattok! 🙂

FioRiart – Ria Becker :https://www.facebook.com/FioriartCreations

Főnix Virág: https://www.facebook.com/FonixVirag/

Ha szeretnél inspirálódni kövess a facebookon: JÁDE Virág & Dekor

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!